« terug naar vorige pagina

FAQ Covid Vaccinatie

De universiteit van Nederland probeert uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden in bijgaand filmpje. 

We hebben hieronder alle vragen en antwoorden ook voor u in tekst uitgewerkt. 
We vertellen u natuurlijk het liefst dat het vaccin 100% veilig is, maar dat kan niet worden gegarandeerd.
Het is wel belangrijk dat u de kleine risico’s van het vaccin afzet tegen de risico’s van de ziekte Corona zelf en de vele doden die bespaard blijven door het vaccin.

Heeft u vragen? Stel ze gerust aan onze assistentes via MGN of telefonisch. 

 

Meest gestelde vragen over het Coronavaccin

  • Het vaccin is absoluut veilig. In de westerse wereld hebben we de virussen dusdanig goed onder controle dat het produceren van vaccins normaal eigenlijk te langzaam gaat. Er is geen prioriteit om snel vaccins klaar te maken. Nu is er gezegd: dit corona virus is wél ons probleem. En zo gaan dingen veel sneller. Zo is het ook bij de beoordeling. Ook zetten de toezichthouders extra mensen in om de goedkeuring te versnellen.

  • Het RNA vaccin lijkt op het Coronavirus, maar het bevat maar een klein stukje van het virus. Zo leert je lichaam het virus kennen en wanneer je het virus binnenkrijgt, weet je lichaam hoe het zich tegen het virus moet verwerken.

  • Nee, uw DNA is goed opgeborgen in een soort van kluis. Daar komt het vaccin niet bij. Het vaccin kan wel de cel binnendringen, maar heeft niet de sleutel tot het DNA.

  • Er zijn op dit moment ruim 40.000 mensen gevaccineerd. Deze personen hebben tot nu toe geen zware bijwerkingen gemeld. De bijwerkingen die gemeld zijn, zijn roodheid op de plek van inenting, hoofdpijn, een milde verhoging. Eigenlijk gelijk aan de griepprik. 

    Het vaccin is dusdanig kort in het lichaam, dat er op de lange termijn geen bijwerkingen kunnen zijn. Ook bij andere vaccinaties worden er op de lange termijn geen bijwerkingen gemeten. Het zou dus raar zijn als het met dit vaccin ineens wel zo zou zijn. We kunnen echter niet in de toekomst kijken. Er is nooit 100% garantie te geven. 

    Ook kan het zijn dat er een super zeldzame bijwerking is, bijvoorbeeld bij 1 op de 100.000 mensen. Iemand kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor 1 van de bestanddelen. Ook kan het in extreem zeldzame gevallen (kans is kleiner dan 1 op 40.000) zijn dat er auto-immuun klachten ontstaan. Nog niemand van de proefpersonen heeft tot nu toe deze klachten gehad. Ter vergelijking: de kans dat u ernstig gewond raakt bij een verkeersongeval is 1 op 800. 

    Het risico van de bijwerkingen dient u af te zetten tegenover de ziekte zelf. De kans om te overlijden aan Corona is 1 op 100. Dat is voor jongere mensen lager en veel hoger voor oudere mensen. De ziekte Corona kan ook chronische klachten geven, zoals vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn. Zelfs zes maanden na de besmetting zelf.

     

  • Dat is nu nog moeilijk te zeggen. Maar zo’n vaccin kan mogelijk wel een betere afweerreactie en een langere afweerreactie dan het Coronavirus zelf. De één wordt namelijk nauwelijks ziek van het virus terwijl de ander veel zieker wordt. Meestal reageert uw afweersysteem beter als u ziek wordt. We kunnen het ook activeren door een tweede prik te geven na een aantal weken, zodat uw afweersysteem nog beter wordt geactiveerd.

  • Het virus verandert eigenlijk altijd. Kijk bijvoorbeeld naar het griepvirus. Niet alle veranderingen betekenen iets. Het is wel iets om in de gaten te houden. Daarom is het RNA vaccin zo prettig. Dat kan snel aangepast worden, zodat het ook weerstand kan bieden bij de nieuwe varianten.