Vanaf 1 december geldt in Nederland in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht, bijvoorbeeld in winkels, in het openbaar vervoer of de bibliotheek.
Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Onze praktijk wordt regelmatig gevraagd om voor deze uitzonderingssituaties een verklaring af te geven.
Als huisartsen geven wij geen medische verklaring af, ook niet in dit geval. In het algemeen geldt dat de verplichting niet geldt voor mensen die hier vanwege een aandoening niet aan kunnen voldoen. Politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt, maar hierin is geen taak voor de huisarts weggelegd. Dit is tevens het landelijk advies van onze beroepsvereniging (LHV).
Een uitzondering voor het dringende advies voor mondkapjes geldt voor:
- Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening aan het gezicht.
- Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening.
- Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De uitzondering geldt ook voor hun begeleiders.
- Mensen en hun begeleiders die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.
Het is niet nodig hier schriftelijk bewijs van te hebben, zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/mensen-met-een-beperking-of-chronische-ziekte